Veelgestelde vragen - FAQ
Wil je deelnemen of ben je deelnemer aan een project na 1 april 2021? Dan geldt de SCE.
Ja, dat klopt. Vanaf 1 april 2021 geldt de Subsidieregeling Coöperatie Energieopwekking (SCE) voor nieuwe postcoderoosprojecten.
Voor reeds draaiende centrales blijft de oude postcoderoosregeling gelden (de Regeling Verlaagd Tarief Energiebelasting).
Via de nieuwe Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) investeren leden van coöperaties en Verenigingen van Eigenaren (VvE's) gezamenlijk in duurzame energieopwekking. Deze regeling geldt voor kleinverbruikers die samen eigenaar zijn van een productie-installatie en die in de zogenaamde postcoderoos van de installatie wonen. Per 1 april 2021 vervangt de nieuwe subsidieregeling de Regeling Verlaagd Tarief, ook wel postcoderoosregeling.
Deelname aan draaiende Buurtstroomcentrale: (Oude) postcoderoosregeling
Nee, voor draaiende centrales blijft de oude postcoderoosregeling gelden, gedurende de looptijd van 15 jaar.
Jaarlijks krijg je een ledenverklaring met daarin de hoeveelheid opgewekte stroom en deze sturen wij naar jouw energieleverancier. Die verrekent vervolgens de energiebelastingkorting waar je recht op hebt, op je eigen energienota.
Ja, dat kan. Bij de nieuwe subsidieregeling is je energieverbruik niet meer relevant. Je kunt dus gewoon investeren in Buurtstroomdelen bij één of meerdere nieuwe Buurtstroomprojecten. Ook als je al deelneemt aan een draaiende centrale of als je zelf al zonnepanelen op je eigen dak hebt.
Je moet voor het betreffende project wel in het postcoderoosgebied wonen.
De Buurtstroomcentrale moet eerst 1 jaar draaien. Dan is bekend hoeveel stroom de centrale in het 1e productiejaar heeft geleverd. Deze stroomopbrengst wordt verdeeld over het totaal aantal panelen van de centrale. Vervolgens wordt bepaald wat jouw panelen (of paneel) hebben opgeleverd. Dit wordt vastgelegd in een ledenverklaring. Deze ledenverklaring stuurt de coöperatie naar jouw energieleverancier en een kopie naar jou. Vervolgens kan jouw energieleverancier de energiebelastingkorting verrekenen. Jij krijgt dan een overzicht van je energieleverancier met daarop de totale korting voor dat jaar. Sommige energieleveranciers verrekenen de korting bij je eindnota, dit kan dus op een later tijdstip zijn.
Je kunt bij je eigen energieleverancier blijven. Je ontvangt dan jaarlijks van de coöperatie een ledenverklaring en de coöperatie stuurt deze ledenverklaring ook naar jouw energieleverancier. Met die ledenverklaring kan jouw energieleverancier de energiebelastingkorting verrekenen. Wij raden aan om van te voren goed uit te zoeken of, en onder welke voorwaarden en kosten je eigen energieleverancier de korting wil verrekenen.
De meeste energieleveranciers verrekenen (kosteloos) de energiebelastingkorting. Van de volgende energieleveranciers weten we dat ze dat niet doen of alleen onder hun voorwaarden:
Delta, Essent, Energiedirect, Oxxio, Innova Energie, United Consumers.
LET OP: bovenstaande opsomming is niet compleet. Er worden regelmatig nieuwe energieleveranciers opgericht en er zijn energieleveranciers die wij niet goed kennen. Dus...
Wij raden aan om van te voren na te vragen bij je eigen energieleverancier of (en onder welke voorwaarden) ze de energiebelastingkorting verrekenen. Je kunt daarbij aangeven dat je meedoet aan een postcoderoosproject (onder de oude regeling).
Het is belangrijk dat de coöperatie weet bij welke energieleverancier je zit voor een correcte verwerking van de energiebelastingkorting. De coöperatie stuurt aan het einde van elk productiejaar namelijk een ledenverklaring met daarin de opgewekte stroom door jouw panelen naar jouw energieleverancier. Wanneer je tussentijds overstapt naar een andere energieleverancier, geef dit dan zo snel mogelijk door aan ons via communicatie@buurtstroom.nl. De oude én nieuwe energieleverancier moeten beide over een deel van het productiejaar de energiebelastingkorting verrekenen. Dus Buurtstroom moet weten wat de overstapdatum is en dan kunnen we de opbrengst bepalen van jouw panelen op die datum. En deze opbrengst vervolgens doorgeven aan je oude energieleverancier.
Dit is de heffingskorting (ook wel ‘vermindering energiebelasting’) en deze geldt voor alle locaties met een verblijfsfunctie (zoals een woonhuis of een kantoor). Zie voor het actuele bedrag van de 'Belastingvermindering per elektriciteitsaansluiting', de website van de Belastingdienst. Dit staat los van de energiebelastingkorting die je ontvangt met deelname aan een Buurtstroomproject. Bij deelname ontvang je dus beide kortingen.
Zonnestroominstallatie
De coöperatie wordt eigenaar van de panelen. Als lid ben je op jouw beurt (mede)eigenaar van de coöperatie. Met de inleg voor deelname wordt het mogelijk om de buurtstroominstallatie te financieren. De coöperatie zorgt voor alle organisatorische zaken zoals het afsluiten van een verzekering voor de installatie en de (onderhouds-)contracten. Dit is zo geregeld zodat externe partijen, zoals een installateur of een verzekering, niet hoeven te schakelen met tientallen verschillende deelnemers, maar met één coöperatie.
Dit is projectafhankelijk. Hiervoor maakt Buurtstroom ruim voor het einde van de looptijd afspraken met de dakeigenaar. Gezien de bijzondere financiële constructie (met de Regeling Verlaagd Tarief Energiebelasting) zijn de panelen na 15 jaar afgeschreven, ook al hebben ze een langere levensduur. In sommige gevallen zal de coöperatie de panelen van het dak afhalen, of ze overdragen aan de dakeigenaar, maar in andere gevallen kunnen we wellicht een doorstart maken met z’n allen.
Coöperatie Buurtstroom Energie-U
Nee, we zijn een energiecoöperatie. Dit is een coöperatie die zich richt op het bevorderen van een duurzame energievoorziening. De coöperatie is een vereniging die opkomt voor de materiële belangen van haar leden, door overeenkomsten met hen af te sluiten. Bij de coöperatie worden eventuele winsten uitgekeerd aan de leden.
Ja, dit is een verplichting vanuit de overheidsregeling waarmee we werken. Lidmaatschap is gratis via deelname aan een Buurtstroomproject.
In principe doe je mee voor 15 jaar (duur van het project). Zolang geldt de belastingkorting via de overheidsregeling. Dat klinkt lang, maar als je zelf zonnepanelen zou nemen, zou je een investering doen voor een product dat zo´n 30 jaar meegaat. Wanneer je wilt of moet stoppen, bijvoorbeeld omdat je verhuist, kun je het zonnepaneel doorverkopen aan iemand die in hetzelfde deelnamegebied woont, bijvoorbeeld de nieuwe bewoners van de woning. Wij zullen hiervoor per project een lijst aanleggen van geïnteresseerden.
Als je buiten de postcoderoos van je installatie gaat verhuizen, kun je niet langer meer deelnemen aan je Buurtstroomproject. Wij zullen je zonnepaneel waarderen in de vorm van een adviesprijs voor de verkoop. Je kunt je paneel verkopen aan de nieuwe bewoner van je woning, of een buurtgenoot hiervoor zoeken. Uiteraard kun je ons vragen om je hierin te helpen. De coöperatie houdt voor iedere productielocatie een lijst van deelnemers en geïnteresseerden bij.
Wij verzorgen het grootste deel van de nodige administratieve taken. Het aandeel dat je hebt in de coöperatie geldt echter wel als deel van je eigen vermogen. Dat wil zeggen dat je deze op moet voeren in de belastingaangifte als vermogen in Box 3. Je betaalt alleen belasting als het totale eigen vermogen boven het heffingsvrij vermogen uitkomt, zie hiervoor de website van de Belastingdienst. Benader voor specifieke vragen de Belastingdienst: 0800-0543.
Zowel woningeigenaren en huurders als kleine ondernemers uit de buurt kunnen meedoen. Voorwaarde is dat de deelnemers in de buurt wonen – binnen een zogenaamd postcoderoosgebied – kleinverbruikers zijn (niet meer dan 10.000 kWh stroom per jaar verbruiken) en samen een coöperatie of vereniging van eigenaren vormen.
(een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks ongeveer 3400 kWh).
Ondernemers kunnen alleen meedoen als zij een kleinverbruikersaansluiting hebben (een aansluiting met een maximale doorlaatwaarde van 3 x 80 A). Zij mogen dan tot maximaal 20% in een project deelnemen.
In ieder geval een goed gevoel. Het voornaamste doel van onze Buurtstroomprojecten is een bijdrage leveren aan de toename van duurzame energie in Utrecht en regio. Door deelname draag je hieraan bij.
Nieuwe subsidieregeling
De SCE-subsidie wordt jaarlijks uitbetaald aan de energiecoöperatie, dus Buurtstroom. Vervolgens verdeelt Buurtstroom de subsidie evenredig onder de leden.
Oude postcoderoosregeling
Je ontvangt een energiebelastingkorting over de opgewekte stroom van jouw panelen. Deze korting wordt verwerkt op je eigen energierekening. Daarnaast wordt de stroom verkocht aan een energieleverancier. Met deze stroomopbrengst wordt het beheer en de administratie van het project geregeld en wordt in overleg met de deelnemers 1x per drie jaar een uitkering gedaan aan de deelnemers.
Om deel te kunnen nemen betaal je alleen de prijs van het paneel x het aantal panelen waarmee je deelneemt. Je betaalt geen lidmaatschapskosten. De prijs van een paneel verschilt per project. Op de projectpagina op deze website en in de informatiebrochure van het project vind je hier meer informatie over.
De financiële risico’s van je deelname zijn zeer beperkt. Buurtstroom Energie-U is juridisch eigenaar van de zonnestroominstallatie en dus aansprakelijk. Hiervoor zijn we echter verzekerd. Mocht er zich toch een situatie voordoen waarin de schade aan de panelen niet verzekerbaar is (denk aan oorlog of natuurramp), dan stopt het project. In dit geval zijn de leden enkel de inlegkosten voor de panelen kwijt. Hierbij gaat het om de volledige waarde van het paneel. Maar in geen geval zal overige schade op de leden verhaald worden. Overige financiële risico’s zijn hetzelfde als voor mensen met eigen zonnepanelen. Denk bijvoorbeeld aan het dalen van de energietarieven, de coöperatie krijgt dan minder voor de geproduceerde stroom.
Als je als deelnemer aan een Buurtstroomproject extra zonnepanelen wilt nadat de centrale is gaan draaien, en het past nog binnen je eigen verbruik, mail dan naar Buurtstroom.
Je komt dan op een interesselijst. Zodra er iemand is die zijn panelen wil verkopen, vanwege bijv. verhuizing buiten het postcodegebied, krijg je bericht van ons. Of als er een nieuw project start waaraan jouw postcode kan meedoen, krijg je ook bericht. Je kunt dan aangeven of je de panelen wilt overnemen.
Nee, je wordt geen energieleverancier. De coöperatie ook niet. De stroom wordt teruggeleverd aan het net en wordt door ons verkocht aan een energieleverancier. Deze energieleverancier kan de stroom wel weer doorverkopen aan jou, als je dat zou willen.
Veelgestelde vragen - FAQ
Wil je deelnemen of ben je deelnemer aan een project na 1 april 2021? Dan geldt de SCE.
Ja, dat klopt. Vanaf 1 april 2021 geldt de Subsidieregeling Coöperatie Energieopwekking (SCE) voor nieuwe postcoderoosprojecten.
Voor reeds draaiende centrales blijft de oude postcoderoosregeling gelden (de Regeling Verlaagd Tarief Energiebelasting).
Via de nieuwe Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) investeren leden van coöperaties en Verenigingen van Eigenaren (VvE's) gezamenlijk in duurzame energieopwekking. Deze regeling geldt voor kleinverbruikers die samen eigenaar zijn van een productie-installatie en die in de zogenaamde postcoderoos van de installatie wonen. Per 1 april 2021 vervangt de nieuwe subsidieregeling de Regeling Verlaagd Tarief, ook wel postcoderoosregeling.
Deelname aan draaiende Buurtstroomcentrale: (Oude) postcoderoosregeling
Nee, voor draaiende centrales blijft de oude postcoderoosregeling gelden, gedurende de looptijd van 15 jaar.
Jaarlijks krijg je een ledenverklaring met daarin de hoeveelheid opgewekte stroom en deze sturen wij naar jouw energieleverancier. Die verrekent vervolgens de energiebelastingkorting waar je recht op hebt, op je eigen energienota.
Ja, dat kan. Bij de nieuwe subsidieregeling is je energieverbruik niet meer relevant. Je kunt dus gewoon investeren in Buurtstroomdelen bij één of meerdere nieuwe Buurtstroomprojecten. Ook als je al deelneemt aan een draaiende centrale of als je zelf al zonnepanelen op je eigen dak hebt.
Je moet voor het betreffende project wel in het postcoderoosgebied wonen.
De Buurtstroomcentrale moet eerst 1 jaar draaien. Dan is bekend hoeveel stroom de centrale in het 1e productiejaar heeft geleverd. Deze stroomopbrengst wordt verdeeld over het totaal aantal panelen van de centrale. Vervolgens wordt bepaald wat jouw panelen (of paneel) hebben opgeleverd. Dit wordt vastgelegd in een ledenverklaring. Deze ledenverklaring stuurt de coöperatie naar jouw energieleverancier en een kopie naar jou. Vervolgens kan jouw energieleverancier de energiebelastingkorting verrekenen. Jij krijgt dan een overzicht van je energieleverancier met daarop de totale korting voor dat jaar. Sommige energieleveranciers verrekenen de korting bij je eindnota, dit kan dus op een later tijdstip zijn.
Je kunt bij je eigen energieleverancier blijven. Je ontvangt dan jaarlijks van de coöperatie een ledenverklaring en de coöperatie stuurt deze ledenverklaring ook naar jouw energieleverancier. Met die ledenverklaring kan jouw energieleverancier de energiebelastingkorting verrekenen. Wij raden aan om van te voren goed uit te zoeken of, en onder welke voorwaarden en kosten je eigen energieleverancier de korting wil verrekenen.
De meeste energieleveranciers verrekenen (kosteloos) de energiebelastingkorting. Van de volgende energieleveranciers weten we dat ze dat niet doen of alleen onder hun voorwaarden:
Delta, Essent, Energiedirect, Oxxio, Innova Energie, United Consumers.
LET OP: bovenstaande opsomming is niet compleet. Er worden regelmatig nieuwe energieleveranciers opgericht en er zijn energieleveranciers die wij niet goed kennen. Dus...
Wij raden aan om van te voren na te vragen bij je eigen energieleverancier of (en onder welke voorwaarden) ze de energiebelastingkorting verrekenen. Je kunt daarbij aangeven dat je meedoet aan een postcoderoosproject (onder de oude regeling).
Het is belangrijk dat de coöperatie weet bij welke energieleverancier je zit voor een correcte verwerking van de energiebelastingkorting. De coöperatie stuurt aan het einde van elk productiejaar namelijk een ledenverklaring met daarin de opgewekte stroom door jouw panelen naar jouw energieleverancier. Wanneer je tussentijds overstapt naar een andere energieleverancier, geef dit dan zo snel mogelijk door aan ons via communicatie@buurtstroom.nl. De oude én nieuwe energieleverancier moeten beide over een deel van het productiejaar de energiebelastingkorting verrekenen. Dus Buurtstroom moet weten wat de overstapdatum is en dan kunnen we de opbrengst bepalen van jouw panelen op die datum. En deze opbrengst vervolgens doorgeven aan je oude energieleverancier.
Dit is de heffingskorting (ook wel ‘vermindering energiebelasting’) en deze geldt voor alle locaties met een verblijfsfunctie (zoals een woonhuis of een kantoor). Zie voor het actuele bedrag van de 'Belastingvermindering per elektriciteitsaansluiting', de website van de Belastingdienst. Dit staat los van de energiebelastingkorting die je ontvangt met deelname aan een Buurtstroomproject. Bij deelname ontvang je dus beide kortingen.
Zonnestroominstallatie
De coöperatie wordt eigenaar van de panelen. Als lid ben je op jouw beurt (mede)eigenaar van de coöperatie. Met de inleg voor deelname wordt het mogelijk om de buurtstroominstallatie te financieren. De coöperatie zorgt voor alle organisatorische zaken zoals het afsluiten van een verzekering voor de installatie en de (onderhouds-)contracten. Dit is zo geregeld zodat externe partijen, zoals een installateur of een verzekering, niet hoeven te schakelen met tientallen verschillende deelnemers, maar met één coöperatie.
Dit is projectafhankelijk. Hiervoor maakt Buurtstroom ruim voor het einde van de looptijd afspraken met de dakeigenaar. Gezien de bijzondere financiële constructie (met de Regeling Verlaagd Tarief Energiebelasting) zijn de panelen na 15 jaar afgeschreven, ook al hebben ze een langere levensduur. In sommige gevallen zal de coöperatie de panelen van het dak afhalen, of ze overdragen aan de dakeigenaar, maar in andere gevallen kunnen we wellicht een doorstart maken met z’n allen.
Coöperatie Buurtstroom Energie-U
Nee, we zijn een energiecoöperatie. Dit is een coöperatie die zich richt op het bevorderen van een duurzame energievoorziening. De coöperatie is een vereniging die opkomt voor de materiële belangen van haar leden, door overeenkomsten met hen af te sluiten. Bij de coöperatie worden eventuele winsten uitgekeerd aan de leden.
Ja, dit is een verplichting vanuit de overheidsregeling waarmee we werken. Lidmaatschap is gratis via deelname aan een Buurtstroomproject.
In principe doe je mee voor 15 jaar (duur van het project). Zolang geldt de belastingkorting via de overheidsregeling. Dat klinkt lang, maar als je zelf zonnepanelen zou nemen, zou je een investering doen voor een product dat zo´n 30 jaar meegaat. Wanneer je wilt of moet stoppen, bijvoorbeeld omdat je verhuist, kun je het zonnepaneel doorverkopen aan iemand die in hetzelfde deelnamegebied woont, bijvoorbeeld de nieuwe bewoners van de woning. Wij zullen hiervoor per project een lijst aanleggen van geïnteresseerden.
Als je buiten de postcoderoos van je installatie gaat verhuizen, kun je niet langer meer deelnemen aan je Buurtstroomproject. Wij zullen je zonnepaneel waarderen in de vorm van een adviesprijs voor de verkoop. Je kunt je paneel verkopen aan de nieuwe bewoner van je woning, of een buurtgenoot hiervoor zoeken. Uiteraard kun je ons vragen om je hierin te helpen. De coöperatie houdt voor iedere productielocatie een lijst van deelnemers en geïnteresseerden bij.
Wij verzorgen het grootste deel van de nodige administratieve taken. Het aandeel dat je hebt in de coöperatie geldt echter wel als deel van je eigen vermogen. Dat wil zeggen dat je deze op moet voeren in de belastingaangifte als vermogen in Box 3. Je betaalt alleen belasting als het totale eigen vermogen boven het heffingsvrij vermogen uitkomt, zie hiervoor de website van de Belastingdienst. Benader voor specifieke vragen de Belastingdienst: 0800-0543.
Zowel woningeigenaren en huurders als kleine ondernemers uit de buurt kunnen meedoen. Voorwaarde is dat de deelnemers in de buurt wonen – binnen een zogenaamd postcoderoosgebied – kleinverbruikers zijn (niet meer dan 10.000 kWh stroom per jaar verbruiken) en samen een coöperatie of vereniging van eigenaren vormen.
(een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks ongeveer 3400 kWh).
Ondernemers kunnen alleen meedoen als zij een kleinverbruikersaansluiting hebben (een aansluiting met een maximale doorlaatwaarde van 3 x 80 A). Zij mogen dan tot maximaal 20% in een project deelnemen.
In ieder geval een goed gevoel. Het voornaamste doel van onze Buurtstroomprojecten is een bijdrage leveren aan de toename van duurzame energie in Utrecht en regio. Door deelname draag je hieraan bij.
Nieuwe subsidieregeling
De SCE-subsidie wordt jaarlijks uitbetaald aan de energiecoöperatie, dus Buurtstroom. Vervolgens verdeelt Buurtstroom de subsidie evenredig onder de leden.
Oude postcoderoosregeling
Je ontvangt een energiebelastingkorting over de opgewekte stroom van jouw panelen. Deze korting wordt verwerkt op je eigen energierekening. Daarnaast wordt de stroom verkocht aan een energieleverancier. Met deze stroomopbrengst wordt het beheer en de administratie van het project geregeld en wordt in overleg met de deelnemers 1x per drie jaar een uitkering gedaan aan de deelnemers.
Om deel te kunnen nemen betaal je alleen de prijs van het paneel x het aantal panelen waarmee je deelneemt. Je betaalt geen lidmaatschapskosten. De prijs van een paneel verschilt per project. Op de projectpagina op deze website en in de informatiebrochure van het project vind je hier meer informatie over.
De financiële risico’s van je deelname zijn zeer beperkt. Buurtstroom Energie-U is juridisch eigenaar van de zonnestroominstallatie en dus aansprakelijk. Hiervoor zijn we echter verzekerd. Mocht er zich toch een situatie voordoen waarin de schade aan de panelen niet verzekerbaar is (denk aan oorlog of natuurramp), dan stopt het project. In dit geval zijn de leden enkel de inlegkosten voor de panelen kwijt. Hierbij gaat het om de volledige waarde van het paneel. Maar in geen geval zal overige schade op de leden verhaald worden. Overige financiële risico’s zijn hetzelfde als voor mensen met eigen zonnepanelen. Denk bijvoorbeeld aan het dalen van de energietarieven, de coöperatie krijgt dan minder voor de geproduceerde stroom.
Als je als deelnemer aan een Buurtstroomproject extra zonnepanelen wilt nadat de centrale is gaan draaien, en het past nog binnen je eigen verbruik, mail dan naar Buurtstroom.
Je komt dan op een interesselijst. Zodra er iemand is die zijn panelen wil verkopen, vanwege bijv. verhuizing buiten het postcodegebied, krijg je bericht van ons. Of als er een nieuw project start waaraan jouw postcode kan meedoen, krijg je ook bericht. Je kunt dan aangeven of je de panelen wilt overnemen.
Nee, je wordt geen energieleverancier. De coöperatie ook niet. De stroom wordt teruggeleverd aan het net en wordt door ons verkocht aan een energieleverancier. Deze energieleverancier kan de stroom wel weer doorverkopen aan jou, als je dat zou willen.