Wat houdt een Buurtstroomproject in?

Een manier om samen met je buren duurzame energie op te wekken op een groot dak in de buurt.

 

Buurtstroom is er voor de stad Utrecht en de regio. Buurtgenoten investeren gezamenlijk in zonnepanelen, coöperatie Buurtstroom zorgt voor de rest. Buurtstroom is ideaal voor mensen zonder eigen dak of zonder geschikt dak.

Wat levert het op? De energie die je met de panelen opwekt wordt via een energiebelastingkorting verrekend op je eigen energienota. Je verdient je investering in ongeveer 10 jaar terug en geniet daarna nog 5 jaar van de voordelen. Het is een leuke activiteit die je samen met je buren onderneemt en je doet wat goeds voor de planeet!


Buurtstroom is een feestje!

Openingsfeestje Griftkwartier 1
Openingsfeestje Griftkwartier 1

Hoe werkt het?

Buurtstroom is mogelijk door de zogenoemde postcoderoosregeling, ofwel de Regeling Verlaagd Tarief Energiebelasting van de Rijksoverheid. Met de regeling wordt het lokaal opwekken van duurzame elektriciteit mogelijk gemaakt voor mensen die geen eigen dak hebben of geen
geschikt dak.

Iedereen die in de postcoderoos van het project woont, of een klein bedrijf heeft, kan meedoen aan het project. Met de postcoderoos wordt bedoeld; het postcodegebied waarin de zonnestroomcentrale ligt of een postcodegebied verder én alle aangrenzende postcodegebieden.

 

Wie kan meedoen aan Buurtstroom?

  • Je hebt een koopwoning of huurwoning of bent kleine ondernemer in het postcoderoosgebied
  • Je hebt een eigen energierekening
  • Je bent kleinverbruiker (dit geldt vooral voor ondernemers)

Hoe doe ik mee?

Zodra er een nieuw project start, maken we dat bekend via deze website en andere kanalen. Als het nieuwe project bij jou in de buurt is, kun je je aanmelden als geïnteresseerde. Je wordt dan op de hoogte gehouden. Zodra er voldoende geïnteresseerden zijn voor het project, organiseren we een informatieavond. Hier nodigen we je voor uit.

Informatiebrochure en informatieavond​

Voor elk project stellen we een informatiebrochure op met alle informatie over dat specifieke project. En voor elk project houden we een informatieavond. Tijdens de informatieavond wordt het project toegelicht en kunnen er vragen gesteld worden.

Informatieavond Buurtstroom Hoograven de A.R.M. in Kringloopwinkel de A.R.M.
Informatieavond Buurtstroom Hoograven de A.R.M. in Kringloopwinkel de A.R.M.

De dag na de informatieavond start de definitieve inschrijving op de panelen. Je kunt je dan via onze website inschrijven op één of meer panelen. Wees er snel bij want op = op!

De zonne-installatie wordt aangesloten op het elektriciteitsnet. Een gecertificeerde elektriciteitsmeter houdt bij hoeveel stroom er is opgewekt. Dit wordt verdeeld over de Buurtstroompanelen. Vervolgens krijg je over de opgewekte stroom korting op de energiebelasting op je eigen energienota.

Lid van coöperatie Buurtstroom

​Iedereen die deelneemt aan een Buurtstroomproject wordt automatisch lid van coöperatie Buurtstroom Energie-U. Je moet lid zijn van de coöperatie om in aanmerking te komen voor de energiebelastingkorting. Aan het lidmaatschap van de coöperatie zijn geen kosten verbonden. Je betaalt alleen voor de panelen die je afneemt.

Samenwerken in de buurt

Coöperatie Buurtstroom Energie-U begeleidt mensen die een eigen zonnestroomproject in hun buurt willen starten en samen een initiatiefgroep vormen.

Ons advies is om met minimaal drie mensen uit de buurt een initiatiefgroep te starten. Deze initiatiefgroep zet zich in voor het werven van deelnemers. Zij kennen de buurt en de buurtbewoners namelijk het beste. Coöperatie Buurtstroom ondersteunt bij het leggen van contacten, zij voert een haalbaarheidsstudie uit en zorgt dat de panelen er komen.

om | nieuwe energie

Coöperatie Buurtstroom Energie-U heeft een overeenkomst gesloten met om | nieuwe energie, voor het afnemen van de stroom en het weer verkopen van de stroom aan deelnemers of andere geïnteresseerden. De coöperatie adviseert deelnemers over te stappen naar om | nieuwe energie.