Buurtstroom Zonnecentrale PAX

Samen met je buren nieuwe energie! Dat gaat gebeuren op het PAX gebouw aan het Europaplein in Utrecht doordat de VvE van het PAX gebouw hun dak beschikbaar heeft gesteld voor zonnepanelen.

Buurtstroom en de VvE hebben de handen ineen geslagen om hier een succesvol project van te maken!

Afbeelding1
Afbeelding2

Start van het project

Begin 2023 heeft de VvE van het PAX gebouw energiecoöperatie Buurtstroom benaderd of we een gezamenlijk project zouden kunnen ontwikkelen. De VvE wilde graag voor eigen gebruik zonnepanelen plaatsen, maar had daarnaast plek voor meer panelen.

Na een haalbaarheidsonderzoek is het plan uitgewerkt om 60 panelen op de hoogbouw van 10 verdiepingen te plaatsen voor het eigen gebruik van de VvE. Daarnaast komen er 172 panelen op de laagbouw van 4 verdiepingen ten behoeve van Buurtstroom. Voor het gebruik van dit dak is inmiddels een huurovereenkomst gemaakt tussen de VVE en Buurtstroom.

Het plan is de installatie met zonnepanelen in de periode april/mei te kunnen plaatsen.

Het verwacht rendement met de SCE regeling

Zonnecentrale PAX heeft een verwacht rendement van 5,8%. Er worden 700 participaties uitgegeven van 100 euro per stuk. Jaarlijks verwachten we 10 euro per participatie te kunnen uitkeren. Dan is de investering na 10 jaar terugverdiend.

Het project valt onder de SCE subsidieregeling waarmee bewoners in de buurt, die vallen binnen de postcoderoos, gezamenlijk kunnen investeren in het opwekken van stroom met een zonnepanelen installatie. Meer informatie over de SCE regeling vind je op www.rvo.nl/subsidies-financiering/sce

De subsidie is reeds aangevraagd en is inmiddels ook door het RVO toegekend. De looptijd van de subsidie is 15 jaar. In deze looptijd is de opbrengst en daarmee de uitkering in belangrijke mate gegarandeerd. Na 15 jaar vervalt de subsidie en de uitkering daarna wordt gedaan op basis van de inkomsten uit de stroomverkoop.

De deelnemers van het project moeten bij aanvang van het project in de postcoderoos wonen. Na verhuizing mogen de participaties worden verkocht maar dit is niet noodzakelijk. Buurtstroom zal een lijst bijhouden met geïnteresseerden in het geval deelnemers hun participatie willen verkopen/overdragen. De waardebepaling van de participatie gebeurd op basis van lineaire afschrijving in 15 jaar.

De postcoderoos

Voor deelname moeten de deelnemers wonen in de postcodes 3511, 3521, 3522, 3523, 3525, 3526 en 3527.

postcoderoos Px 2

Uitgifte van participaties

Er worden 700 participaties uitgegeven. In nauw overleg met grooteigenaar SSH is een participatie vastgesteld op het lage instapniveau van 100 euro. Ongeveer de waarde van ¼ paneel. Daarnaast krijgen de bewoners van het PAX gebouw voorrang bij inschrijving. Na inschrijving kent Buurtstroom de participaties toe.

 

De inschrijfkosten/transactiekosten bedragen 1 euro per participatie.

Als je gaat inschrijven voor een participatie dan word je lid van energiecoöperatie Buurtstroom. Wil je een voorbeeld zien van een ledenovereenkomst of wil je het projectplan inzien? Klik dan op onderstaande links.

 

Buurtstroom verwacht jaarlijks 10 euro per participatie te kunnen uitkeren. De uitkering zal plaats vinden na afloop van het productiejaar als de subsidie van de overheid is ontvangen. Je moet je wel realiseren dat de hoogte van de uitkering wordt beïnvloed door:

  • Het aantal zonne-uren per jaar
  • De gerealiseerde verkoopprijs van de opgewekte stroom
  • Mogelijke verstoringen van de installatie

Informatieavond op 21 maart in de Rehobothkerk aan de Briljantlaan 6

Buurtstroom heeft een informatiebijeenkomst over zonnecentrale PAX gepland op donderdag 21 maart in de Rehobothkerk aan de Briljantlaan 6 in Utrecht. Je kunt binnenlopen vanaf 19.00 voor een koffie of thee. Om 19.30 start de presentatie. Deze zal ook worden gestreamd. Klik hier als je deze via de stream wilt volgen.

Doel project

Het doel van het project is om met buurtbewoners nieuwe energie op te gaan wekken door middel van 172 zonnepanelen op het dak van het PAX gebouw.

Voor wie?

Het project betreft een postcoderoosproject. Dit houdt in dat buurtbewoners in de postcode en omliggende postcodes mee kunnen doen.
Je investeert in 1 of meer participaties.

Daarna profiteer je 15 jaar lang van een vergoeding per opgewekte kWh.

Een goede reden om mee te doen is als je zelf graag duurzame energie op wilt wekken met zonnepanelen, maar geen eigen dak hebt of als je dak niet geschikt is. Maar ook als je zelf al zonnepanelen op je eigen dak hebt, kun je meedoen.
Het kan ook zijn dat je liever geen gedoe wilt met techniek. Of je vindt het gewoon leuk om samen met je buren iets goeds te doen voor de planeet.

De postcoderoos van dit project

Woon je in één van de volgende postcodes dan kun je meedoen!

3511, 3521, 3522, 3523, 3525, 3526, 3527

Legplan van de 172 panelen op de laagbouw / 4e verdieping

1708596609584-9f85eb70-90db-4663-ad92-996943e31518_1

Technische info over de installatie

172 Longi 430 (Wp) zonnepanelen

SMA Core 1 omvormer

Sunbeam frameopbouw

Installateur Greenlink uit De Bilt